dinsdag 28 september 2010

Vegetarische balletjes in groentensaus

Aangezien wij geen full time vegetariërs zijn, vinden we het meestal niet nodig om een vleesvervanger te kopen. Die 2 dagen in de week dat het vlees uit ons bord blijft, zullen er wel niet voor zorgen dat we aan een acuut te kort van dierlijke eiwitten lijden. Bovendien ben ik gek op cashewnoten en is dat een uitstekende bron van proteïnen, dus zullen ze zelden ontbreken in een typisch Aardbeiwormpje’s veggierecept. Maar, omdat het veggiemaand is, kochten we eens een echte vleesvervanger, namelijk groentenballetjes met zongedroogde tomaat en basilicum. Vandaar dit recept voor groentenballetjes met een groentensausje, uiteraard zijn de groentjes volledig arbitrair gekozen en mag daar wat in gesjoemeld worden afhankelijk van de koelkastvoorraad.
Ingrediënten
Groentenballetjes
Een ajuin
Een rode paprika
Wat champignons (+/- 200g)
Een handvol pronkbonen of snijbonen
100 ml room
Een blikje tomatenconsentraat
Wokkruiden
Harissa


Snijd de ajuin en paprika in stukjes en laat ze stoven in olijfolie op een zacht vuurtje. Kuis de bonen (m.a.w. verwijder de uiteinden en eventueel een stuk van de nerven), voeg die toe aan de ajuin-paprika en overgiet met een klein beetje water (100 ml).
Snijd de champignons in schijfjes en voeg deze toe wanneer het water verdampt is en laat nog even stoven.


Ondertussen kan je eventueel de balletjes in een afzonderlijke pan krokant bakken, of als je geen zin hebt in extra afwas, dan gooi je ze gewoon bij de groentjes (al zijn ze dan minder krokant). Wanneer de groentjes bijtgaar zijn, voeg de tomatenpuree, room en een beetje water toe en laat alles nog eventjes pruttelen. Kruid goed met wokkruiden en een tikkeltje pikante harissa. Et voila! Veggieballetjes met groentensaus! Lekker met een Zuiders getinte rijst (bvb. rijst met ras-el-hanout en rozijntjes) en een wit wijntje.Een recept van Aardbeiwormpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten