dinsdag 28 september 2010

Vegetarische köttbular

Als kers op de veggiemaandtaart heb ik besloten om voor u het nationale, maar walgelijk gerecht der Zweden klaar te maken, uiteraard op geheel vegetaristische wijze: köttbullar - ofte vleesballen.
valse köttbullar


Daarvoor heb ik niet mijn eigen onvoorstelbaar creatieve kookbrein geraadpleegd, maar gewoon gegoogeld op 'vegetariska köttbullar' en de eerste de beste link vertaald.


Nu, even opgepast. In de ingrediënten spreekt ze (ik ga er even van uit dat het een vrouw is, zo bevooroordeeld ben ik dan weer) van quorngehakt. Maar in mijn bioshop lag dat niet omdat 'ja, er is zo iets niet natuurlijks in het bereidingsproces, iets met schimmels ofzo, allez, ja, zoiets', dixit de eigenares. Oordeelt u zelf, ik was gewoon te lui om de halve stad om te keren op zoek naar quorngehakt. En ik nam tofugehakt.
Daarbij zal u zien dat tofugehakt blijkbaar niet echt consequente ballen oplevert, of zal ik zeggen: non-ballen. Het is een wonder dat ik nog enkele exemplaren bereid vond om voor de foto als bal te poseren.
Aardappelzetmeel verving ik door chapelure, omdat dat in mijn mentale encyclopedie hetzelfde is. Meer doorwinterde kookachtigen adviseer ik om zich gewoon te houden aan het recept (en mij achteraf vooral te laten weten of de ballen zich als ballen gedragen).


Ingrediënten:
- 350 g quorngehakt
- 1 gele ajuin (wat ik in het Vlaams gewoon 'nen ajuin' noem, vermoed ik)
- 2 teentjes look
- 1 theelepel thijm
- 1 theelepel oregano
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 theelepels appelsienschil
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 eieren
- 1-2 eetlepel aardappelzetmeel
- 1 dl geraspte kaas
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Bakboter

Bereiding:
Schil en versnipper de ajuin en de knoflook. Zachtjes bakken samen met het gehakt en de kruiden. Breng op smaak met zout, sambal oelek, appelsienschil, paprika en zwarte peper.
Bak het 'vlees' nog eventjes verder.
Meng het afgekoelde gehakt met ei, aardappelzetmeel en de kaas in een kom. Vorm balletjes en bak ze in olie.


Louter voor de foto maakte ik daar nog even wat boontjes en zoete aardappel uit de oven bij.


Een recept van Naais.

1 opmerking:

  1. Ik ben gek op kottbullar (tijdje in Zweden gewoond), dus ik ga dit zeker eens uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen