donderdag 23 september 2010

Zwarte Bonen




Ach die arme bonen die in België belanden! Eerst worden ze in een soort bolognesesaus gekieperd. Dan in grote potten getransporteerd naar opendeurdagen, noord-zuidbewegingen en wereldmuziekfestivals. Om uiteindelijk, na lang opwarmen en heropwarmen, in plastic kommetjes verkocht te worden aan mensen die met hun hoofd bij iets anders zijn. Chili con carne: 2 bonnen. Chili sin carne: 2 bonnen.



Bonen verdienen beter. Zeker zwarte bonen, vind ik. Ze zijn zo mooi glad en zwart. En ik associeer ze met Mexico, de Deep South, blues, hitte en Cookie’s Fortune (zalige film van Robert Altman waarin nochtans geen enkele keer zwarte bonen gegeten worden). Je vindt ze in biosferen, maar ook in Turkse en andere buurtwinkels. Als je ze kookt, verliezen ze hun zwartheid wel een beetje.


Het goede aan dit recept is dat er geen tomaat aan te pas komt. Eigenlijk hoeft dat niet zo, tomaat bij bonen. Dat je een deel van de bonen op het einde mixt, geeft bovendien een leuke binding.


Of het een soep wordt of meer een stoofpot, hangt dan nog af van de mate waarin je de boel verder laat trekken – hoe langer, hoe dikker. Wie sneller wil gaan, kan de drukkookpan gebruiken. Maar de smaak is het best als de bonen traag garen in hun soep. En wat is het probleem? ‘s Avonds laat laten pruttelen en ondertussen een film zien, ‘s anderendaags perfect op smaak opeten. Ik eet er graag maïsbrood bij (ook zo lekker Deep South!), en een verse salsa of salade (mangosalsa, tomatensalsa, lekker gemarineerde koolsla…). Krokante baguette is ook een goed idee.


En die zure room met komijn is echt heerlijk. Bij zowat alles, heb ik al kunnen ondervinden. Desnoods op de boterham.


Zwarte bonen (naar een recept op Epicurious.com)


Voor zes personen:


450 g zwarte bonen, minstens 5 u geweekt, uitgelekt en gespoeld
2 rode paprika’s, in kleine stukjes
1 groene paprika, in kleine stukjes
4 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
4 theelepels gemalen komijn (mag grof gemalen zijn, uit de vijzel, maar neem dan 6 theelepels)
1 à 2 chipotle-chilipepers* (alternatief: gewone chilipepers + 1 theelepel pimenton, en als je ook geen pimenton hebt, rooster dan op voorhand de helft van de komijn)
1,5 l heet water
1 limoen
zout
zwarte peper
  1. Bak de uien en paprika in een grote pot tot ze beginnen te bruinen. Voeg de knoflook en komijn toe en roerbak een minuutje.
  2. Voeg de chipotles en bonen toe en daarna het hete water (nog geen zout). Laat alles zachtjes koken tot de bonen zacht zijn en doe ondertussen iets leuks (reken op 2 tot 3 uur).
  3. Neem ongeveer twee kopjes van de bonensoep apart, mix ze en voeg ze weer toe aan de rest.
  4. Breng alles op smaak met zout (veel – ik zat aan twee afgestreken theelepels), peper en limoensap
* Chipotles zijn gedroogde en gerookte chilipepers. Ze geven de bonen echt een heerlijk aroma, dus het loont zeker de moeite om ernaar op zoek te gaan. Ik kocht de mijne bij La Provence in Oostende. Webwinkels zijn ook een optie, want zo’n chipotle kan makkelijk op de post. Als je toch een alternatief nodig hebt, ga dan op zoek naar andere dingen met een sterk gerookt aroma. Pimenton is poeder van gerookte paprika; te koop bij onder meer Dille&Kamille en sommige Delhaizes)


Zure room met geroosterde komijn (naar Smittenkitchen.com)
1potje zure room
ca 2 eetlepels komijnzaad
zout
Eventueel wat cayennepeper


1. Rooster de komijn in een hete, droge pan tot hij begint te verkleuren. Laat hem even afkoelen.
2. Roer hem onder de room en breng ze op smaak met zout en eventueel wat cayennepeper.


Een recept van Jonge Sla.

1 opmerking:

  1. Och, ik dacht dat zwarte bonen hier gewoon onvindbaar waren. Ik ga seffes eens zien in het Turks winkeltje. En anders (stom dat ik daar niet aan gedacht heb) de Latino wat verder. Caraotas negras mmm...

    BeantwoordenVerwijderen