vrijdag 10 september 2010

Wortel-Koolrabischotel


Het toprecept van de winter 2009-2010 in huize Twee meisjes: Wortel-koolrabischotel. Het recept ontdekte ik hier. Onze eigen versie is vegetarisch en iets anders van opbouw:

Nodig voor vier personen:

Anderhalve grote koolrabi (of twee kleintjes),
1 grote winterpeen (of 6-7 wortels, want in Belgi├ź vind je geen winterpeen),
6 vastkokende aardappels,
3 teentjes knoflook (kan ook zonder voor oma),
400 ml room (kan ook prima met sojaroom of lightroom),
een liter melk,
geraspte kaas naar keuze,
peper en zout

Hoe:

Je zet je oven aan op 200 graden om voor te verwarmen. Je schilt de aardappels, wortel(s) en koolrabis en snijdt ze in schijfjes van een halve centimeter dik. Je pelt de knoflook en plet de teentjes met het blad van een mes.
Je kookt de aardappels in de melk met de knoflook en wat zout. Na tien minuten koken voeg je de koolrabi en wortelschijfjes toe. Wanneer de groenten bijna gaar zijn, giet je ze af. Je vet een ovenschotel in en schept de groenten erin. (Dakpansgewijs en gevarieerd tussen de kleuren schikken is natuurlijk nog mooier, maar daar ben ik niet zo'n held in.) Je giet de room erover heen en kruidt met wat peper en zout. Bovenop strooi je een laagje geraspte kaas. Ik gebruik zelf altijd oude geitenkaas. De schaal gaat de oven in en twintig minuten later (of eenmaal je kaas een mooi korstje geworden is) kan je de maaltijd op tafel zetten.


Een recept van Twee meisjes in de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten