woensdag 15 september 2010

Moussaka


Nodig:

Voor de tomatensaus
- 1 ui
- 2 tenen look
- 2 blikken tomaten (à 400 gram)
- oregano
- kaneel
- suiker
- peper en zout
- rode wijn
- 1 blik bonen naar keuze; ik gebruik groene flageoletjes.

voor de groenten

- 1 courgette
- 2 grote aardappelen

voor de bechamelsaus

- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- melk
- peper
- geraspte kaas

Snijd de ui in kleine stukjes en fruit in olijfolie, op half hoog vuur. Bak de ui niet bruin maar alleen zacht, dan is hij lekker zoet. Knijp de teentjes look erbij en fruit even mee.
Kap de tomaten erbij, kruid met een flinke snuif oregano, kaneel en suiker, peper en zout.
Giet er een flinke scheut rode wijn bij.
Laat dit minstens 20 minuten zachtjes pruttelen.
Kap dan de boontjes erbij en zet het gas uit.

Kook ondertussen de aardappelen bijna gaar, schil ze en snijd in plakken.
Snijd de courgette in plakken.

Maak de bechamelsaus:
Smelt de boter in de pan en roer er samen met de bloem een pasta van. Giet er beetje bij beetje de melk bij terwijl je flink blijft kloppen; er mogen geen klontjes in zitten.
De saus moet je steeds weer tegen de kook aan laten komen om te kijken hoe dik of dat hij is. De saus mag niet té dik zijn want er verdampt nog vocht in de oven.
Kruid met peper en weinig zout.

Vet een ovenschaal in en leg op de bodem een laagje tomatensaus, vervolgens een laagje aardappel en een laagje courgette. Op het laatst giet je er de bechamelsaus over en strooi je de kaas erover.
Zet ongeveer 45 minuten in de oven op 200 graden.

Lekker met salade en brood.

Eet smakelijk!!


Een recept van Mme Mouton

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen