woensdag 15 september 2010

CourgettegaletteVoor het deeg:
150 g bloem, een halfuur gekoeld in de diepvriezer
Kleine halve tl zout
120 g boter, in stukjes gesneden en daarna nog eens gekoeld in de koelkast
60 ml zure room
2 tl vers citroensap
60 ml ijswater
1 eierdooier (als glazuur)

Voor de vulling:
1 grote courgette (of twee kleintjes), in schijfjes van een halve centimeter dik
olijfolie
1 teentje knoflook
een paar takjes rozemarijn
150 ml ricotta
150 ml geraspte parmesan
Half bolletje mozzarella, in stukjes getrokken
Een paar basilicumblaadjes

1. Maak eerst het deeg. Meng de bloem met het zout in een grote kom. Verdeel er de stukjes boter over en snij ze met een deegsnijder of twee messen in de bloem tot je een zanderig goedje krijgt, waarin de grootste stukjes boter zo groot zijn als een erwt (je kan hiervoor eventueel de keukenmachine/cutter gebruiken, maar pas op dat het deeg niet te warm en te homogeen wordt). Meng in een klein kommetje de zure room, het citroensap en het water en voeg dit toe aan het bloem-botermengsel. Meng alles tot er zich grote klonters vormen (niet langer mengen dan nodig; dat zou het deeg taai maken). Duw die samen in een bal, pak die in in plasticfolie en laat hem een uur of langer rusten in de koelkast. (Je kan dit deeg perfect een dag op voorhand maken)

2. Maak nu de vulling. Besprenkel de courgetteschijfjs met zout en laat ze minstens een halfuur uitlekken (op en roostertje of een vaatdoek). Dep ze daarna droog. Haal de rozemarijnblaadjes van de takjes en stamp ze in een vijzel een beetje plat. Meng ze met 1,5 eetlepel olijfolie en de geperste knoflook. Meng in een andere kom de ricotta met de parmesan, de mozzarella en 1 tl van het knoflook-rozemarijnoliemengsel. Breng het kaasmengsel verder op smaak met peper n eventueel nog een snuifje zout (maar de parmesan is al zout).

3. Maak de galette. Verwarm de over voor op 200°. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed ze met bakpapier. Strooi flink wat bloem op je werkvlak, leg er het deeg op en sprenkel ook daar wat bloem op (het deeg is plakkerig). Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 30 cm. Leg die op de beklede bakplaat. Smeer het ricottamengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar laat aan de buitenkant een boord van 5 cm vrij. Schik de courgettenschijfjes op de ricotta. Besprenkel ze met de rest van de knoflook-rozemarijnolie. Vouw de buitenrand van het deeg naar binnen en maak plooitjes om het te laten passen. Meng de eierdooier met een lepeltje water en borstel het op de korst. Bak de galette tot ze goudbruin is, 30 ├á 40 minuten. Haal ze uit de oven, strooi er de basilicum over en laat hem 5 minuten rusten. Klaar!
(Ook lekker op kamertemperatuur)


Een recept van Jonge Sla (obv een recept van Smitten Kitchen, de leukste en betrouwbaarste kookblog die ze kent :) )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten