woensdag 15 september 2010

Aardappel-tomaatgratin




Voor 4 personen als bijgerecht en 2 als hoofdgerecht:

300 g uien, in dunne ringen gesneden
300 g vastkokende aardappelen, geschild
450 g goede tomaten
60 ml room (of soyaroom, voor de veganisten)
klontje boter (of margarine)
1 tl komijnzaad
1 tl currypoeder
3 takjes verse rozemarijn, blaadjes losgemaakt
Eventueel wat verse basilicum, om achteraf toe te voegen
olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
  1. Verwarm de oven voor op 180° en schuif het roostertje op de op één na hoogste stand.
  2. Zet een zware pot of pan op een hoog vuur en verhit er 2 eetlepels olijfolie in. Voeg de uien toe, samen met een flinke snuif zout. Roerbak ze enkele minuten, draai daarna het vuur lager en voeg een klontje boter toe. Laat de uien zo in ongeveer een halfuur traag bruinen (Hou je intussen bezig met stap 3). Voeg in de laatste minuut de komijn, rozemarijn en het currypoeder toe.
  3. Terwijl de uien bruinen, kan je de aardappelen in schijfjes snijden van 3 mm dik (hier is een mandoline handig). Doe ze in een kom en meng ze met de room, een flinke snuif zout en wat peper. Snij de tomaten in schijven van 6 mm dik. Verspreid ze over een bord en sprenkel er wat zout over.
  4. Bedek de bodem van een kleine ovenschotel met de helft van de uien. Schik daar de helft van de aardappel- en tomaatschijfjes op en besprenkel ze met een paar lepels van de room (uit de aardappelkom) en met een lepel olijfolie. Leg daarop weer een laag uien, aardappelen en tomaten. Besprenkel ze met de resterende room en nog een lepel olijfolie. Druk alles zachtjes aan, zodat het vocht goed verdeeld is.
  5. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet hem voor twee uur in de oven. Verhoog dan de oventemperatuur tot 220° en bak de gratin nog een halfuur, tot de bovenkant lichtjes gebruind is. Garneer eventueel met wat verse basilicum (ik had er voor het bakken al wat toegevoegd, maar die werd zwart).


Een recept van Jonge Sla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten