woensdag 23 maart 2011

Dagen Zonder Vlees #12: Falafel

falafel7

Wat draait ge daar in?

1 (400g) blik kikkererwten, uitgelekt
1 ui,
handvol peterselie
2 teentjes knoflook
1 ei
2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl zout
peper
cayennepeper
1 tl citroensap
1 tl bakpoeder
1 eetl olijfolie
100 gr droge broodkruimels (chapelure)
olie om te bakken

falafel1

Prak de kikkererwten samen in een grote kom tot en dikke brij. Dit is het vermoeiendste deel van de bereiding. De rest is easy. Gebruik geen blender want anders wordt het te dun.



Pureer de ui, peterselie en knoflook in een blender en roer dit door de geprakte kikkererwten.

falafel3

Doe het ei, komijn, koriander, zout, peper, cayenne, citroensap en bakpoeder in een kom en roer dit, samen met de olijfolie, door het kikkererwtenmengsel heen. 

falafel4

Voeg geleidelijk aan de broodkruimels toe tot het mengsel niet plakkerig is maar nog wel goed een geheel blijft vormen. Voeg meer of minder broodkruim toe indien nodig. Vorm balletjes ter grootte van een okkernoot en druk ze plat tot een schijfje.

falafel5

Verhit de olie in grote bakpan op een matig heet vuur. Frituur de falafel in de hete olie aan beide kanten bruin. (Enkele minutjes per kant volstaan)

falafel6


Een recept van Elza D.

3 opmerkingen:

  1. Vanavond in een enthousiaste bui maar eens een blik kikkererwten uit de kast gepakt en dit recept uitgetest. Bij gebrek aan peterselie een paar lepels pesto gebruikt, en ik moet zeggen dat het eindresultaat erg smakelijk is.

    Om de kikkererwten te prakken heb ik zo'n stampot/pureestamper gebruikt. Dat ging erg makkelijk.

    Dank voor een supereenvoudig en lekker recept! Ik ben absoluut geen kok, en ben eigenlijk pas net begonnen met 'echt' koken, dat wil zeggen echte ingredienten in plaats van pakjes. Het zijn ook m'n eerste pogingen meer vegetarisch te koken, en ik heb op je blog al meerdere recepten gezien die er goed uitzagen!
    Ik kom zeker vaker wat uitproberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm, ik ben gek op falafel maar heb ze nog nooit zelf gemaakt. Dat receptje ziet er oké uit! Alleen jammer dat je ze moet frituren. Zou je ze in de oven ook kunnen bereiden, denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heerlijk, ik heb het vanavond gemaakt en het was super lekker. Ik dacht altijd dat falafel heel ingewikkeld was maar het is me 100% meegevallen. Dank voor het heldere recept.

    BeantwoordenVerwijderen