woensdag 9 maart 2011

Dagen Zonder Vlees #1: Gevulde Courgette

De katholieken onder jullie weten het zeker.
Maar ook de eventuele ketters kunnen er van op de hoogte zijn én er aan deelnemen:
Vandaag begint de vasten!
Hoe die op de eerste manier verloopt, dat kiest u zelf, voor de tweede versie heb ik alvast een suggestie:
40 dagen zonder vlees.
Dat dacht ook Alexia Leysen en prompt zette ze Dagen Zonder Vlees op poten
Alle info daarover vind je hier.

Misschien bent u een doorwinterd vegetariër en zijn de komende 40 dagen culinair niet anders dan de andere.
Maar even misschien bent u  een struikelende, halftijdse vegetariër die af en toe zwicht voor de geur van versgebakken chipolatas.
Ikzelf behoor alvast tot die tweede categorie, zoals u misschien al las op mijn andere blog.

Daarom is wat inspiratie en motivatie niet slecht. 
Het zou ongelooflijk zijn elke dag een nieuw recept te kunnen posten.
Een bijna nog grotere uitdaging dan 40 dagen vleesloos leven.
Maar ik wil die uitdaging samen met u aangaan.

Dat betekent dus een massale oproep tot die recepten die u er van overtuigen ook zonder vlees likkebaardend lekker te kunnen koken, ook zonder spek op uw benen te kunnen blijven staan en ook zonder 100 gr salami een goed weekend te kunnen hebben.

U kent ondertussen het systeem en indien niet, dan komt het neer op uw succesnummer doormailen naar janinamodaal at hotmail punt com. Hij moest al weg zijn, die bundel toprecepten.
O ja, op zondag krijgt u vrijaf, uiteraard.

En het is evenmin erg als we niet slagen in ons opzet van 40 dagen = 40 recepten.
Net zoals het niet erg is om de paar dagen eens wegkwijnend van verlangen een stukje heerlijke hesp naar binnen te schrokken.
Maar we gaan ons best doen.
Toch?
Starten op aswoensdag doen we met ons Elza.
Zij had niets meer in huis en slaagde er toch in iets te maken dat er overdreven lekker uit ziet. Meer bepaald:

Gevulde Courgette:

Wat?
_een doosje geitenkaas
_4 ronde courgettes
_verse tijm
_1 ui en een teentje look
_1 kop Ebly is voldoende

geit1

De courgettes heb ik wat voorgekookt. Ondertussen kookt de Ebly ook in gezouten water.
Haal de courgettes uit het water snij het topje eraf en snij dan nogmaals een centimeterke van de courgette.  Hol uit met een lepeltje en hak het vruchtvlees en het schijfje in kleine stukjes. Fruit de ui met de look en voeg de gesneden courgette toe. Laat gaar stoven en rits de blaadjes van de tijm en voeg toe samen met flink wat peper en zout.

geit3
geit4
geit5

Als de Ebly gaar is, meng hem met de courgettevulling. Haal van het vuur.

Leg op de bodem van de uitgeholde groenten een laag geitenkaas, dan wat Eblymengeling, terug wat kaas, nog een laatste lepeltje vulling en eindig met een flink stuk kaas.

geit6
geit7

Met de overschot van de vulling heb ik nog enkele overschoteltjes gevuld en daarop wat geitenkaas gelegd. Schuif samen met de gevulde courgettes in de oven (een kwartier/20 minuten in de oven op 200°)

Een recept van Elza D.

En nu is het aan u!

11 opmerkingen:

  1. Mag vis wel, of doen we daar ook niet aan mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier vanavond tortilla met erweeten, en we zijn vertrokken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dju, ik was het vandaag al helemaal vergeten... Pita met kip en veel te veel looksaus telt niet zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat is ebly? Of stel ik nu een hele domme vraag??

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ebly zijn voorgekookte granen. Snel gaar en zeer handig in gebruik.

    Dat courgettegerecht ga ik zeker eens proberen wanneer het weer courgettentijd is. Leve de seizoensproducten!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, Meneer D heeft nog wat opvoeding nodig. Hij koop ook tomaten die naar meel smaken enzo. Afin, zo lang hij geen aardbeien koopt in de winter ga ik niet te hard zagen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ebly:
    http://www.ebly.com/Ebly/nl-BE/Individuals/Products.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, een viske, dat mag volgens mij nu en dan wel eens :).
    En Elza D: in pita zit eigenlijk geen echt vlees he, dus t is goed :).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het was zelfgebakken kip met zelfgemaakte looksaus en zelfgesneden sla in zelfgekochte pitabroodjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Elza, gij zelfmaakstrever ;).
    En ik die dacht dat pita comfort food was.

    BeantwoordenVerwijderen