maandag 21 februari 2011

Broodje Konijn

Vrienden van mij hebben besloten om voortaan als vegetariërs door het leven te gaan. Maar er is één probleempje: ze lusten de meeste vleesvervangers voor tussen de boterham niet. Of toch niet die in gewone supermarkten te koop aangeboden worden. Daarom heb ik voor hen dit vegetarisch broodbeleg gemaakt. Het is echt superheerlijk met wat prei- of luzernescheutjes bij.


vegetarisch beleg / vegan spread


Wat gaat erin?

3 grote wortelen
1 blik (400 g) kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
1 grote koffielepel harissa
3 eetlepels olijfolie
sap van 1/4 citroen
peper en zout

Schil de wortelen met een dunschiller en snij ze in schijfjes van een 1/2 cm dik. Zet een pot op het vuur en kook de wortelen tot ze zacht zijn in ruim water met wat zout. Giet de wortelen af en doe ze in een keukenrobot met de andere ingrediënten. Mix tot je een mooie egale pasta bekomt. Kruid indien nodig bij met peper en zout, en that's it.

Ik eet er ondertussen al 2 dagen van en 't is nog even lekker, dus het blijft toch een aantal dagen goed

Een recept van Photo-Copy.

vrijdag 18 februari 2011

Snelle pasta met spinazie en feta

Het werd "overmorgen" in plaats van "morgen" maar met evenveel gepaste trots stel ik U vandaag de tweede nieuwe bewoner voor:
Photo-Copy, koningin van het fornuis én van de kodak.
Ze maakt desserten waar ik een moord zou voor begaan en taarten die er tien keer lekkerder uitzien dan die van bij de bakker.
Ze legt het eenvoudig en sympathiek uit en moedigt aan het zelf ook eens te proberen.
En ze slaagt er ook nog eens in heel appetijtelijke foto's te presenteren.

De dessertmaand staat zeker nog op de agenda van Bio de Janeiro (aja, met bio-eiers en azo), maar voorlopig houden we het nog even bij de hoofdplat.
Ik kreeg de vrijheid uit haar uitgebreide menukaart te kiezen en koos voor deze snelle pasta die ik zelf al testte en enormmmmmm goed keurde.
Nu U nog!

Snelle pasta met spinazie en feta

Als je aan het twijfelen bent tussen een friet, een kebab of nog iets anders, probeer dan deze pasta. Hij is lekker, gezond en een beetje pittig.

spinach feta pasta

Wat?

Om te snabbelen met z'n twee:

250 g penne
1 zak verse (baby)spinazie
200 g fetakaas
1/2 pepertje
4 pijpajuintjes
2-3 eetlepels pijnboompitjes
peper en zout
olijfolie
Hoe?

Kook de penne volgens de aanwijzingen op het pak. Hak het pepertje en de pijpajuintjes fijn en bak ze in een scheut olijfolie. Doe er na een minuutje de spinazie bij, maar hou een flinke hand spinazie apart.
Rooster de pijnboompitjes en zet aan de kant.
Als de spinazie bijna geheel gesmolten is, mag je er de verbrokkelde feta bij doen. Kruid met peper en zout. Roer een beetje om en doe er dan de laatste hand spinazie bij. Let wel, deze moet licht krokant blijven. Zet van het vuur en doe er de pijnboompitjes bij.
Giet de penne af, doe de pasta terug in de kookpot en kap er de spinaziebereiding bij. Goed mengen en serveren.

Buon appetito!

Een recept van Photo-copy.

Omdat ze het zo goed doet: elke dag van het weekend nog een recept van haar!

woensdag 16 februari 2011

Tomatenlasagne


Ok, dit staat al twee of misschien zelfs drie weken op mijn weekmenu, maar is er om allerlei redenen niet van gekomen. Op zich is dit geen recept om te bloggen vermits het poepsimpel is. Als je een deftige tomaten- en witte saus kan maken dan heb je tomatenlasagne. Voila! Maar, langs de andere kant is het wel een aanleiding om twee geheimpjes te delen…

Wat?
  • tomatensaus
  • witte saus
  • lasagnebladeren
  • kaas
  • paneermeel
Hoe?

Mijn geheim voor een zalig lekkere tomatensaus? Maak de saus zoals je ze normaal zou maken. Wanneer ze lekker pruttelt doe je er een lepel suiker en een scheutje rode wijnazijn bij. Maak van elke tomatensaus een lekkere tomatensaus. Wat de bechamelsaus voor de lasagne betreft, ik maak altijd kaassaus. Heel simpel, roux maken, melk toevoegen, blokje kippenbouillon en zakje geraspte kaas. Voor deze lasagne gebruik ik graag geraspte mozZarella voor in de saus en blokjes mozzarella voor de korst.
Wanneer de twee sauzen klaar zijn moet je alleen maar stapelen. Begin met tomatensaus, beetje kaassaus, blaadjes lasagne etc etc etc. Eindig met kaassaus en bestrooi met paneermeel en blokjes mozzarella. Vaak snipper ik er ook nog wat groen over, kwestie van alle kleuren van de Italiaanse vlag te hebben.

Een recept van Op den buiten.

Insalata bianco: cicoria & pera


Vermits we zo goed als zeker zijn dat we deze zomer naar Italië gaan, kan ik maar beter beginnen oefenen op mijn Italiaans. Of toch genoeg Italiaans om eten te kunnen bestellen en menukaarten te kunnen ontcijferen.
Jarenlang at ik liever gestoofd witlof dan rauw. Ik was de combinatie met veldsla beu en de combinatie van de Schrijver (met mayonaise en een gekookt eitje) daar was ik ook niet echt voor gewonnen. Tot ik in een radeloze bui (er is echt niets te eten in huis) een stronkje witlof fijnsneed en het afwerkte met veeeel citroensap en een beetje olie. Hemels lekker. En op die ervaring  borduurde ik verder (met dank aan de extra tijd in het weekend om veel daglichtfoto’s te maken).

Insalata cicoria & pera

Wat?
  • 2 stronkjes witlof
  • een vaste peer
  • een sjalotje
  • een citroen
  • olijfolie
  • peper
  • zeezout
Hoe?

Snij de stronkjes in fijne sliertjes en de peer in flinterdunne plakjes. Meng met de fijngesneden sjalot. Overgiet met het sap van de citroen en een scheut olijfolie. Kruid met peper en zout.

Een recept van Op den buiten.

Courgette- en pompeonfritters*



Courgettefritters
Zoals steeds vergeet ik exact af te meten, dus je zal wat met gevoel moeten koken.

Nodig:
  • 1 courgette
  • 1 citroen
  • 1 rode ui
  • kikkererwtenmeel
  • zout
  • peper
  • oregano
  • broodkruim (zelfgemaakt, paneermeel of panko)
  • feta
  • bieslook
Hoe?

Rasp de courgette en de rode ui. Meng met de zeste en het sap van een halve citroen. Kruid met peper, zout en oregano. Voeg meel toe tot je een soort grof beslag krijgt en voeg daarna nog een beetje broodkruim mee zodat je een handelbaar deeg krijgt. Laat olie warm worden in een pan en bak de fritters krokant. Heel lekker met wat verbrokkelde feta, rode ui en bieslook. Morgen maak ik er een tzatziki bij.

* en toen bleek dat ik op maandagavond een beetje weinig beslag overhad heb ik nog een tweede versie gemaakt. Even heerlijk. Het zelfde als bovenstaand recept maar vervang de courgette door pompoen, de rode ui door sjalot, de citroen door een (bloed)appelsien en de oregano door komijn.

Een recept van Op den buiten.

Bio de Janeiro, versie 2.0

Meer dan twee maand.
Zo lang was het hier stil.

Er zijn veel redenen en veel excuses, maar bovenal is het een schande.
Tijd voor enkele oprechte verontschuldigingen, een succesvolle en langdurige reanimatie en veel nieuwe groene plannen.

Aan dat laatste alvast geen gebrek en binnenkort ga ik U dan ook weer vanalles vragen en aansmeren en opdringen.
Maar eerst tijd voor de omgekeerde beweging: ik die eens iets voor U doe.

Dat doe ik met trots door U twee nieuwe bewoners voor te stellen.
't Zijn niet van de minste en ze verdienen dan ook elk hun eigen introductiedag. Vandaag eentje, morgen de ander.

Vandaag is het tijd voor Op den buiten.
Ze heeft een erg mooie blog, helemaal gewijd aan het koken en de bijhorende groensels.
Haar recepten passen wonderwel bij de Bio de Janeiro sfeer en om dat te bewijzen, krijgt U er dadelijk zomaar eventjes drie cadeau!

Voor al haar andere succesnummers: ALHIER dus.

Welkom, Op den buiten!