Wat? (voor 4 personen)
15 g gedroogde paddenstoelen
1 l groentenbouillon (van 2 blokjes)
2 el olijfolie
1 el boter
1 kleine ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
375 g risottorijst
250 g verse paddenstoelen naar keuze
een mespuntje nootmuskaat
50 g parmezaan, geraspt
3 el peterselie, fijngehakt
een bakje bosbessen (optioneel)
een klein scheutje truffelolie (optioneel)
Hoe?
Week de gedroogde paddestoelen 30 minuten in 500 ml kokend water.
Laat ze uitlekken en vang het vocht op.
Snijd ze in stukjes en zeef het opgevangen vocht.
Breng de bouillon aan de kook en laat dan zacht sudderen.
Verhit de olie en de boter in een grote, diepe pan.
Fruit de ui en de knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg de rijst toe en zet het vuur laag.
Roer even, om de rijst met de vetstof te bedekken.
Voeg de verse paddenstoelen en de nootmuskaat toe.
Breng op smaak met zwarte peper (zout hoeft niet omdat de bouillon al zout is) en bak al roerend 2 minuten.
Voeg de stukjes geweekte paddenstoelen en hun vocht toe, zet het vuur hoger en kook tot al het vocht is opgenomen.
Roer er een soeplepel bouillon door en laat op middelhoog vuur koken onder voortdurend roeren.
Voeg weer een soeplepel toe wanneer de eerste is opgenomen en herhaal dit tot de rijst al dente is.
Haal van het vuur en roer er de parmezaan en de peterselie door.
Ook heel lekker met een bakje bosbessen erdoor, klinkt misschien vreemd, maar past er heerlijk bij!
Fijnproevers kunnen er ook nog een klein scheutje truffelolie doorroeren.
Een recept van Sas Kookt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten